Tandanatomi

Tandanatomikursen börjar precis innan jul och sträcker sig över juluppehållet. I början av januari är det tentamen, så det gäller att man åtminstone repeterar lite under sitt ”lov”. Vi blev tilldelade i grupper där vi fick sitta i och hjälpas åt för att besvara instuderingsfrågorna. Till hjälp har vi varandra såklart men även läraren, tandmodeller och en iPad med en tandanatomi-app.

Under kursens gång fick vi även åka till tandteknikerhögskolan för att vaxa tänder för första gången. Detta är den första gången under utbildningen man får göra något praktiskt! Vi fick lära oss att vaxa tand 21, 14 och 16 med hjälp av en arbetsmodell. Till hjälp hade vi en elvaxkniv, vaxkniv, vax, induktionsvärmare, bomull m.fl. Det var riktigt skoj, och lätt var det inte kan jag säga! Vi fick efterlikna alla kuspar, cristor, sulci, fissurer, prominensen hos tanden osv. Det är så här att vi blev handledda av tandteknikerstudenterna och tandteknikerlärarna. När man känner sig klar med alla tänder kommer läraren att kontrollera varje minsta detalj och tro mig när jag säger att de är duktiga på att upptäcka fel, fel som jag aldrig hade upptäckt om ingen sagt åt mig.

Vissa vaxade tänder fort, andra lite långsammare. Vi är alla olika, men så småningom kommer vi vara duktiga allihopa förhoppningsvis! Efter vaxning fick vi prova på CAD/CAM som är en modern teknik som ersätter tandavtryck. Tandläkaren skannar in tänderna hos patienten med t.ex. 3shape som de hade hos Martha Wedenmarks tandläkarklinik. Sedan skickas filen direkt till tandteknikerlabben där tandteknikerna kan skapa en krona exempelvis med CAD/CAM! Det var väldigt häftigt att få se hur tandteknikerna jobbar!

 

Annons

En reaktion till “Tandanatomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s