Auskultation: Folktandvården Partille

Dagen började klockan 7:00 på morgonen och jag fick först träffa klinikkoordinatorn och jag fick gå på en rundtur på kliniken. Sedan fick jag välja storlek på klinikkläderna och hämta ut de i herrarnas omklädningsrum. Under förmiddagen fick jag följa med tandläkaren Gunilla och tandsköterskan Linn. Både Gunilla och Linn är lugna, pedagogiska och jättetrevliga De är erfarna och har jobbat ett bra tag. Under dagen hade vi många barnpatienter, det var något nytt för mig. Jag har fått se i röntgenbilderna och fått lära mig hur man identifierar karies. Idag var det undersökningar, lagning, kontroll av bett, konsultation, cementering av krona, akut lagning av tand och ett trauma-fall när patienten ramlat och slagit sig i en tand. Vi fick även konsultera en patient vad gäller tandställning och tandblekning. Under förmiddagen påträffade strömavbrott som tydligen hade påverkat en stor del av Göteborg. Som tur var blev vi nyss klara med en behandling så patienten fick gå hem. Det finns ingen reservgenerator på kliniken, så man fick hitta på andra sätt att lösa problemet. De kommande patienterna skulle röntgas och det skulle inte gå utan ström. I värsta fall skulle det bli en ombokning, men det löste sig. Strömmen kom tillbaka efter en halvtimme. En av patienterna kom inte så vi fick en extra rast. Efter lunchtiden, kl. 12:00 fick jag följa med en nyutexaminerad tandläkare vid namnet Torkel Carlström och en rätt så ung tandsköterska, Amanda Blank. Det är så bra att jag fick chansen att både följa med erfarna men också nya tandläkare, man får auskultera från en helt annan synvinkel. Torkel har jobbat som tandläkare i snart åtta månader och han är lugn, trevlig och väldigt skicklig i sitt arbete. Tandsköterskan var trevlig hon också och de samarbetade superbra tycker jag.Här är svaren på frågorna jag ställde till tandläkarna i fikarummet:

1. Hur klarar du dig från arbetsskador? Har du råkat ut för någon arbetsskada?

Jag har många arbetsskador, det gör ont i hela kroppen. När man tar avtryck på patienterna är det nästan så att man böjer sig så pass mycket att det ser ut som om man ligger på patienten. Jag har fått ryggskador och nackskador och blev sjukskriven i ett par månader. En annan tandläkare hade problem med trötta ögon. Han menar att som tandläkare jobbar man mycket med sitt närseende och då blir ögonen trötta och torra efter ett tag. Det man själv kan göra är att träna så gott man kan för att förstärka dessa partier. Vi har implementerat något som heter hälsotimme. Dvs att personalerna får gå hem 1 timme tidigare för att träna samtidigt som man får betalt för det.

2. Har du möjlighet att utvecklas inom din profession (kurser)? Tycker du att du är uppdaterad?

Sådär. Man kan bli specialist om man vill och då måste man ha jobbat i två år. Vi känner oss uppdaterade.

3. Jobbar du i team? Hur fungerar det? Vad tycker patienterna tror du – gillar de den rutinen?

Vad är det för fantasivärld du lever i? Man samarbetar inte, man jobbar själv, sa en av tandläkarna skämtsamt. En annan tandläkare tycker att det funkar helt ok. Däremot finns det rum till förbättring. Det är så många personal här, men ändå är det få hygienister som kommer. Folk blir sjuka hela tiden! Då får vi tandläkare göra mera jobb.

Patienterna vill träffa tandläkaren oftast och då får man förklara att det går lika bra att träffa en tandhygienist vid vissa fall.

Följdfråga: Vem vänder du dig till om du har fall du känner att du behöver hjälp med (svårdiagnostiserade, komplicerade eller ovanliga saker)?

Vi konsulterar våra kollegor eftersom det är så många tandläkare här. Annars kan vi skicka remiss till Odontologen och det har funkat utmärkt. I enstaka fall får man skicka patienterna till en specialist. Vi har ett ”kategorimöte” var tredje vecka och då sitter sköterskorna för sig, hygienisterna för sig och tandläkarna för sig. Där kan man redovisa ett fall på skärmar och tandläkarna kan diskutera och ge input.

4. Hur upplever du din arbetssituation vad gäller stress? Skala 1-10. Vad är det som gör att du känner dig stressad? Vad kan du göra åt situationen? Vad gör arbetsplatsen åt situationen?

Det är tidsbegränsade behandlingar så man måste hinna med det inom tidsramen som klinikchefen har satt upp. Oftast hinner man precis, i andra fall räcker inte tiden till och de andra patienterna får vänta. Tandläkarna kan gå in i systemet och ändra på tidsgränsen (t.ex. från 40 min till 50 min) när de känner att tiden inte räcker men då kan klinikchefen gå in och ändra det tillbaka till 40 min för att få plats med ytterligare en annan patient. När det är brist på personal kan det vara lite stressigt då man får jobba mer. Vi har inget möte på morgonen. Vi kommer till jobbet en kvart innan, vi kollar i datorn själva och planerar så gott vi kan. På en skala från 1-10 vad gäller stress sätter vi en femma.

 

IMG_9730

2 reaktioner till “Auskultation: Folktandvården Partille

Lämna en kommentar